Beperkte taalvaardigheid: een uitdaging voor de gezondheidszorg? Door Wim van Lankveld_

2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen en schrijven. En 36% van de volwassen Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Twee op de drie laaggeletterden is autochtoon Nederlander; een op de drie heeft een niet-westerse achtergrond. Mensen met alleen basisschool leven gemiddeld 6 jaar korter en 15 jaar in minder goed ervaren gezondheid dan mensen met een hbo- of universitaire opleiding. De gezondheidszorg in Nederland maakt gebruik van het model van de positieve gezondheid: de nadruk ligt op de veerkracht en eigen regie van de patiënt. Maar voor mensen met beperkte taalvaardigheid is het nemen van eigen regie moeilijk: het ontbreekt hen aan de daarvoor noodzakelijke taalvaardigheid. In de workshop maak je kennis met de uitdaging waarvoor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden staan. En je gaat nadenken over de consequenties van dit probleem voor jouw vakgebied.

 

De workshop wordt verzorgd door dr. Wim van Lankveld, werkzaam voor het Lectoraat Werkzame Factoren in de Fysiotherapie en Paramedische Zorg (HAN Academie Paramedische Studies)

Deze workshop zal gehouden worden op de HAN, locatie Kapittelweg 33.. • We zullen je van tevoren vragen om wat informatie door te nemen die je per mail ontvangt.

  • Multi